blog

MİMAR SİNAN KAFADAR'LA DİYALOGTAYIZ

Sektörün farklı disiplinlerinde yer alan konuklarımızla, her ay Mimaride Aydınlatma Tasarımı üzerine sohbet ettiğimiz “Diyalog” röportajlarımıza yeniden başlıyoruz! Bu ay diyaloğumuzu; yurtiçi ve yurtdışında edindiği tecrübeler ile tasarımın evrenselliğini deneyimleyerek bugünkü tasarım çizgisini oluşturan, mimar Sinan KAFADAR ile kuruyoruz. 


METEX Design olarak çalışmalarını sürdüren Sinan Kafadar, “Design That Works” felsefesi ile; hem Türkiye'de hem de yurtdışında konaklama, eğitim, konut, ofis ve perakende projelerinde uyguladığı fonksiyonel çözümler, kullandığı yenilikçi ve modern çizgilerle kendi adından söz ettiren tasarım ofisinin başında.
 

1-        Hayatınızda, işinizde ya da evinizde ışık, yaşam tarzınızı nasıl etkiler?

S.K: Doğal ışığın farklı tonlarının ve renklerinin insan üzerindeki etkilerini inceleyecek olursak, aslında yapay ışığın da aynı etkileri yarattığını gözlemleyebiliriz. Soğuk - sıcak, karanlık - aydınlık bizi ve yaşamaktan keyif alacağımız ortamları oluşturur.

 

2-        Aydınlatma Tasarımı projenizde/yatırımınızda aşağıdakilerden hangisidir?  Neden?
***Bilim
***Teknik
***Sanat

S.K: Bence teknik ve sanatın birleşimidir. Mesleğin isminin içinde tasarım var olduğuna göre sanat mutlaka vardır.

 

3-        Mimari aydınlatma tasarımı sizce projeye bir değer katabilir mi?

S.K: Işık/gölgenin etkisi ile 3 boyutluluk katar.
Hayat ve sıcaklık katar; çünkü ışık hayattır.
Doğru hesapla yapıldığı zaman ekonomi katar.

 

4-        Aydınlatma tasarımcısıyla çalışmış olduğunuz sürecin size mimar/yatırımcı/yönetici olarak ne kattığını düşünüyorsunuz?

S.K: Aydınlatma tasarımcısı ile birlikte çalışmak, bir proje ekibinin profesyonellik seviyesini gösterir. Tüm ihtiyaçların uzman disiplinlerce projelendirildiği bir iş çok daha doğru sonuçlar ortaya çıkarır. Projeye değer katar.