blog

OZAN BAYIK - SERHAN BAYIK VE OKAN BAYIK İLE DİYALOGTAYIZ

Aydınlatma Tasarımı konusunda, sektörün farklı disiplinlerinden konuklarımızla gerçekleştirdiğimiz “Diyalog” röportajlarımızda bu ayki konuklarımız; OSO Mimarlık Tasarım kurucuları Ozan Bayık, Serhan Bayık ve Okan Bayık.

 

2007 yılından itibaren, birbiri ile oldukça ilişkili 3 disiplini – mimari, iç mimari ve inşaat mühendisliği – bünyesinde toplayarak; tasarım, danışmanlık, proje geliştirme ve yönetimi, uygulama, kontrol ve taahhüt hizmetleri veren OSO Mimarlık kurucuları ile aydınlatma tasarımı üzerine konuştuk. 

 

1. Hayatınızda, işinizde ya da evinizde ışık, yaşam tarzınızı nasıl etkiler?

“Mimarlık, ışık altında bir araya getirilen kütlelerin, ustalıklı, doğru ve görkemli oyunudur.” der Le Corbusier. Mesleğimizdeki bakış açımızı şekillendiren önemli sözlerden biridir bu cümle. Işığın, mekan tasarımının ayrılmaz bir parçası olduğunu net bir şekilde anlatır. Bizce ışık; mekan algısını ve mekanların bize hissettirdiği duygu ve hisleri biçimlendiren çok önemli bir etken. Bu sebeple de (belki de çoğumuzun hiç farkında olmadığı gibi) ruh halimize ve psikolojimize direkt etki eder. Örneğin bazen, beyaz ışığın kullanıldığı bir ortamda bulunduğumuz zaman -rahatlıkla itiraf edebilirim ki- sanki o mekanda bir şekilde üzerimize negatif enerji yüklenir ve psikolojimiz değişir. Bu etkileşimde ışık renginin yanı sıra, ışığın direkt veya endirekt kullanımı, aydınlık seviyesi vb. gibi pek çok etken söz konusu. Bu etkenlerin her birinin bilinçli ve ustalıkla kullanılması sonucu -hiç de tahmin edilemeyecek şekilde- müthiş pozitif neticeler almanız oldukça mümkün.      

 

2. Aydınlatma Tasarımı projenizde/yatırımınızda aşağıdakilerden hangisidir?  Neden?

•          Bilim

•          Teknik

•          Sanat

Çoğu kaynak, mimarlık mesleğini tanımlarken, zaten bu 3 kavramı kullanır. Mimarlık; bilim, teknik ve sanatın harmanlanmasıdır… Buna ilave olarak, az önce bahsettiğimiz gibi ışık var ise mekan var, aksi zaten hiçlik. Dolayısı ile mekan tasarımının en önemli bileşeni olan ışık ve aydınlatma da, bizce bu kavramların bütünüdür ve bağımsız olarak değerlendirilemez, düşünülemez.

 

3. Mimari aydınlatma tasarımı sizce projeye bir değer katabilir mi?

4-5 sene kadar önce bir ofis ziyaretimiz olmuştu. Mekan gerçekten güzel tasarlanmıştı. Ancak çalışan personel, üzerlerinde yer alan aydınlatma armatürlerini kartonlarla kapatmışlardı. Yanlış tasarımdan dolayı hatalı yönlendirme ve kamaşma etkisi söz konusuydu. Mekan ambiyansı ne kadar güzel tasarlanmış olursa olsun, doğru kullanılmayan ışık kaynağı, çeşitli sağlık problemleri, yorgunluk, anksiyete gibi neticelere yol açmaktadır. Yani doğru aydınlatma tasarımı, öncelikle sağlıklı bir ortam, sonrasında da mimari değer yaratıyor.

 

4. Aydınlatma tasarımcısıyla çalışmış olduğunuz sürecin size mimar/yatırımcı/yönetici olarak ne kattığını düşünüyorsunuz?

Bizim için aydınlatma konusu, mekan tasarımı ile birlikte şekillenen önemli bir tasarım bileşeni. Dolayısı ile bu danışmanlık hizmetini daha çok teknik konularda kullanıyoruz. Bu sayede de estetik ile teknik verileri uyum içerisinde harmanlamış oluyoruz. Akabinde gerek mimari gerekse de ekonomik katma değer kendiliğinden geliyor.