blog

AYŞE HASOL ERKTİN İLE DİYALOGTAYIZ

Aydınlatma Tasarımı konusunda, sektörün farklı disiplinlerinden konuklarımızla gerçekleştirdiğimiz  “Diyalog” röportajlarımızda bu ay, HAS Mimarlık  ortaklarından Yüksek Mimar Ayşe Hasol Erktin’i ağırlıyoruz. 

 

HAS Mimarlık Ltd. çatısı altında geçirdiği yirmi yıllık dönemde, aralarında Anadolu Sağlık Merkezi ile  Swissotel Grand Efes projelerinin de olduğu ve küresel uzmanlıklar içeren çeşitli konut, ofis, otel ve sağlık  projelerini yöneten Ayşe Hasol Erktin ile aydınlatma tasarımı üzerine konuştuk.

 

1. Hayatınızda, işinizde ya da evinizde ışık, yaşam tarzınızı nasıl etkiler?

Günışığı ve ayışığı, benim için yaşama sevincidir. Yaşamdan keyif aldığım, heyecan duyduğum anlar, güneşin veya ayın parladığı anlardır. Bu nedenle güneşli ve mehtaplı günleri dışarıda geçirmeye çalışırım. İyi tasarlanmış yapay aydınlatmanın da insan psikolojisi üzerinde benzer bir etkisi olduğunu düşünüyorum. 

 

2. Aydınlatma Tasarımı projenizde/yatırımınızda aşağıdakilerden hangisidir?  Neden?

•             Bilim

•             Teknik

•             Sanat

Aydınlatma ve mimari, birbirini tamamlayan iki unsur olarak hem sanat hem de bilim olarak ele alınmalıdır. Aydınlatma konusu, bilinçli olarak her yönüyle düşünülmeli; gerek konfor ve işlev, gerekse estetik ve özgün tasarım bakımından çözümlenmelidir. Özetle aydınlatma tasarımı, hem sanatsal, hem de bilimsel açıdan ele alınmalı ve proje her iki açıdan da nitelikli olmalıdır.

 

3. Mimari aydınlatma tasarımı sizce projeye bir değer katabilir mi?

Aynı dış mekan tasarımı veya yaratıcı strüktürel tasarım gibi, aydınlatma tasarımı da mimari tasarıma bütünleyici bir katkı sunabilir. Mimarın hedefine ulaşmasına yardımcı rolde olabileceği gibi, yaratıcı ve yenilikçi yaklaşımlarla, mimari dili daha da üst düzeye taşıyabilir. 

 

4. Aydınlatma tasarımcısıyla çalışmış olduğunuz sürecin size mimar/yatırımcı/yönetici olarak ne kattığını düşünüyorsunuz?

Ofis tasarımlarında gerek göz sağlığı gerekse insan psikolojisinin gözetilmesi;  sağlık yapılarında, değişik kullanıcılar için ayrı aydınlatma ihtiyaçlarının çözülmesi; hastalar için farklı, sağlık çalışanları için farklı, refakatçiler için farklı aydınlatma tasarımları ortaya konması gibi deneyimler kazandırıyor. 

 

Simgesel mekanların tasarımı için ise mutlaka bir aydınlatma danışmanının uzmanlığına gereksinim olduğu düşüncemiz pekişti.