blog

FIRAT İŞCAN İLE DİYALOGTAYIZ

Aydınlatma Tasarımı konusunda, sektörün farklı disiplinlerinden konuklarımızla gerçekleştirdiğimiz “Diyalog” röportajlarımızda bu ay, Voyage Otelcilik Yatırım Planlama Koordinatörü, Fırat İşcan’ı ağırlıyoruz.
 

Maxx Royal Otellerin yanı sıra,  Voyage Belek, Sorgun ve Torba tesislerinin aydınlatma tasarımı ve danışmanlığı “NA LightStyle” tarafından çalışılan grubun, İnşaat Yatırım Planlama koordinatörü Fırat İşcan ile aydınlatma tasarımı üzerine konuştuk.

 

1. Hayatınızda, işinizde ya da evinizde ışık, yaşam tarzınızı nasıl etkiler?

Kesinlikle çok etkiler;

Özellikle daha önce hiç tanımadığım hatta önemsemediğim ışığın karakterini ve önemini, projelerimiz süresince, konusunda uzman kişilerden öğrendikçe yaşantıma nasıl etki ettiğini ve neleri değiştirdiğini fark ettim.

Işığın genel mimari ve birbirinden bağımsız mekanlar ile uyumunun, doğrudan insan enerjisini, mekanın kalitesini ve algıyı etkilediğini düşünüyorum.

 

2. Aydınlatma Tasarımı projenizde/yatırımınızda aşağıdakilerden hangisidir?  Neden?

•         Bilim

•         Teknik

•         Sanat

Bizim yatırımlarımızda öncelik Sanat – Estetik ve hemen devamında Teknik.

 

3.Mimari Aydınlatma Tasarımı sizce projeye bir değer katabilir mi?

%100 pozitif değer katar veya projeyi yaşanmaz hale getirebilir. 

Özellikle mimarinin mekanlardaki anafikirlerini doğru yansıtan aydınlatma güçleri-karakterleri, özel aydınlatmanın estetik ürünleri, senaryolar kesinlikle yatırımın ana unsurlarındandır.  

 

4. Aydınlatma Tasarımcısıyla çalışmış olduğunuz sürecin size yatırımcı/yönetici olarak ne kattığını düşünüyorsunuz?

Açıkçası öncesinde hiçbir bilgimiz yoktu ve önemsediğimiz bir konu da değildi. Ancak uzmanlarından konuyu öğrendikçe geliştiğimiz fark ettik, yorum yapabilir olgunluğa gelmeye başladık. Açıkçası aydınlatma konusu, bizleri salt yatırımcı olmaktan çıkarıp, estetik ve sanatsal bakışın ne olması gerektiğini öğretti.