blog

EMRAH HALİMOĞLU VE SELİN SÖZER HALİMOĞLU İLE DİYALOGTAYIZ

Aydınlatma Tasarımı konusunda, sektörün farklı  disiplinlerinden konuklarımızla gerçekleştirdiğimiz “Diyalog” röportajlarımızda bu ay, Girift İç Mimarlık kurucu ortaklarından İç Mimar Emrah Halimoğlu ve Selin Sözer Halimoğlu’nu ağırlıyoruz.
 

İç mekanlarda daha işlevsel, yapısal ve estetik ölçütleri amaç edinerek projelere özgün çözümler sunan Girift İç Mimarlık kurucuları, Emrah Halimoğlu ve Selin Sözer Halimoğlu ile aydınlatma tasarımı üzerine konuştuk.

1. Hayatınızda, işinizde ya da evinizde ışık, yaşam tarzınızı nasıl etkiler?

Işık biyolojik ritmin bir parçasıdır. Onunla güne başlarız. Kullanım miktarı modumuza ya da ihtiyaç alanımıza göre değişir. Doğrudan insan ruhu ile ilişkilidir.

2. Aydınlatma Tasarımı projenizde/yatırımınızda aşağıdakilerden hangisidir?  Neden?

  • Bilim

  • Teknik

  • Sanat

Doğru bir projelendirme bilim, teknik ve sanatın kesiştiği noktada ortaya çıkar.
Her projenin teknik açıdan doğru aydınlatılmasının yanı sıra, gölge kullanımı ve dramatik unsurlar bir araya geldiğinde işin sanat kısmını oluşturur. Bu açıdan değerlendirildiğinde projelerde ilham kaynaklarımızdan biri olan sinema ve ışık kurguları ifade etmek istediğimiz şeye çok iyi bir örnek olabilir. Doğru kullanılacak ışık tekniği ile kullanıcıya istenilen psikolojik etki rahatlıkla yaratılabilir.

3. Mimari aydınlatma tasarımı sizce projeye bir değer katabilir mi?

Kesinlikle değer katar. Işık projenin hikayesini vurgulayan ve tamamlayan en güçlü enstrümanlardan biridir. İyi bir proje doğru parametrelerin toplamından oluşur; hikaye, konsept, malzeme, renk, ışık ve gölge adeta bir orkestra gibi uyumlu, aynı zamanda gerekli kontrastlarda bir arada olmalıdır.

4. Aydınlatma tasarımcısıyla çalışmış olduğunuz sürecin size mimar/yatırımcı/yönetici olarak ne kattığını düşünüyorsunuz?

Farklı disiplinlerden uzman kişilerin projelerdeki birliktelikleri fikirleri zenginleştirir, projeyi farklı bir noktaya ve kaliteye taşır.