blog

DİLEK HOCAOĞLU İLE DİALOGTAYIZ

Aydınlatma Tasarımı konusunda, sektörün farklı disiplinlerinden konuklarımızla gerçekleştirdiğimiz “Diyalog” röportajlarımızda bu ay, Chicago, Hong Kong, Pekin ve İstanbul ofislerinde özellikle yüksek karma kullanımlı binalar, oteller, ofisler konut yapıları ve büyük ölçekli master plan tasarımlarında çok sayıda ödüllü projeye imza atmış bir mimarlık, dekorasyon ve şehir planlama firması olan Saltans Architects International’ın Stratejik Ortağı, Mimar Dilek Hocaoğlu’nu ağırlıyoruz.

 

Amerika, Rusya, Kazakistan, Gürcistan, Hong Kong, Çin, ve Libya'da farklı kategorilerdeki projelerde tasarım, uygulama ve yatırım yönetimi konularında uzman ve  meslekte 30 yılı aşkın tecrübesiyle, şirketin Stratejik Ortağı, Mimar Dilek Hocaoğlu ile Aydınlatma Tasarımı üzerine görüştük.

 

1.Hayatınızda, işinizde ya da evinizde ışık, yaşam tarzınızı nasıl etkiler?

Işık da diğer birçok unsur gibi duygularımızı tetikleme, modumuzu etkileme gücüne sahiptir. Sirkadiyen ritmimizi güneş ışığıyla uyumlandırmamız, gece saatlerinde de işte, ya da evimizde yapay ışığı doğru kullanmamız ve aydınlık-karanlık algımızı dengelememiz, hem fiziksel hem zihinsel-bilişsel açıdan kendi kapasitemizi en yüksekte yaşamamızı sağlar. Ben de hem iş hem de ev hayatımda ışığın varlığına ve yokluğuna en doğru şekilde adapte olmaya gayret ediyorum.

2. Aydınlatma Tasarımı projenizde/yatırımınızda aşağıdakilerden hangisidir?  Neden?
•         Bilim
•         Teknik
•         Sanat

Aydınlatma tasarımı algımızı, duygularımızı etkilediği için zihni ve psikolojiyi ilgilendirir, dolayısıyla bilimseldir. Nerede ne güçte ve renkte aydınlatma uygulanacağı hesaplanarak yapılırsa doğru sonuçlar elde edilir, bu sebeple teknik bir konudur. Mimarinin ayrılmaz bir parçası olduğu, estetiği direk etkilediği için de sanatsaldır. 
 

3. Mimari Aydınlatma Tasarımı sizce projeye bir değer katabilir mi?

Mimari Aydınlatma Tasarımında gün ışığı ile yapay ışığın birlikte doğru kullanımı, projenin değerini etkileyen önemli unsurlardan birisidir. Mimari tasarımın en iyi şekilde hissedilmesinde, projenin-yatırımcının bilinirliliğini arttırmasında ve son kullanıcının memnuniyetinde ışığın katkısı net olarak hissedilebilir. 

Bunun yanı sıra; dünyada Kanıta Dayalı Tasarım (Evidence Based Design) yaygınlaştıkça ortaya çıkan ve tasarımın, renklerin, ışığın iyileştirici gücü ile Aydınlatma Tasarımcıları tüm ekiplerle birlikte özellikle Hastane ve Yaşlı Bakım Merkezleri başta olmak üzere, sağlık yapıları projelerinde doktor, hemşire ve teknik uzmanlarla çalışarak, insanları iyileştiren tasarımlar üzerinde calışmalarını yoğunlaştırıyor. Artık direkt maruz kalınan özel tasarım ışığın, fiziki rahatsızlıklarda ve cilt gencleştirmede kullanıldığı teknikleri de projelere implemente etmek üzerinde konuşuluyor.

4. Aydınlatma Tasarımcısıyla çalışmış olduğunuz sürecin size yatırımcı/yönetici olarak ne kattığını düşünüyorsunuz?

Üniversite yıllarında aydınlatma dersinde hocamızın kullandığı bir büst vardı, ışığın hangi yönden, hangi sıcaklıkta ve yoğunlukta geldiğine bağlı olarak da yüzdeki ifadeler değişiyordu. 

O zamanlar bize çok şaşırtıcı gelen o deneyimden bu yana, kâh mimari tasarımcı kâh yatırımcı temsilcisi olarak bu tekniği ve sanatı kâğıttan gerçeğe dönüştüren, değişik formasyonlardaki çok sayıda Aydınlatma Tasarımcısı ile çalışma şansım oldu. 

Bu ekiplerle oluşan pozitif tecrübelerim de beni her adımda sürekli gelişen teknolojinin, sürdürülebilir aydınlatma tasarımlarının ve müşteri memnuniyetinin sağlanması için, daha işin başındayken Mimari Aydınlatma Tasarımcıları ile birlikte çalışmayı tercih etmeme sebep olmuştur.