blog

ALİ OSMAN ÖZTÜRK İLE DİYALOGTAYIZ

Aydınlatma Tasarımı konusunda, sektörün farklı disiplinlerinden konuklarımızla gerçekleştirdiğimiz “Diyalog” röportajlarımızda bu ay, A Tasarım Mimarlık kurucusu Yüksek Mimar Ali Osman Öztürk’ü ağırlıyoruz.

1997 yılından itibaren kurucusu olduğu A Tasarım Mimarlık çatısı altında, mimari çalışmalarını sürdürerek, çevreye duyarlı ve insanların yaşam kalitesini yükseltecek çağdaş projeler üreten Ali Osman Öztürk ile aydınlatma tasarımı üzerine konuştuk. 

 

1. Hayatınızda, işinizde ya da evinizde ışık, yaşam tarzınızı nasıl etkiler?

Işığı çok seven biriyim.

Evimdeki çalışma odamda birbirinden farklı dört tane aydınlatma armatürünü birden açarak çalışıyorum. Aynı şey ofiste de geçerli.

Yumuşak, insanın ruhuna dokunan ışık tonları hep tercihimdir. Her zaman bir denge, bir kararlılığa inanırım.

 

2. Aydınlatma Tasarımı projenizde/yatırımınızda aşağıdakilerden hangisidir? Neden?

Bilim: Bir ofis ortamı düşünün, insanların rahat çalışabilmesi için belli bir ışık düzeyine ihtiyaç vardır.

Teknik: Elektriğin keşfi ile sağlanan teknik ilerleme bizlere sürprizler yaşattı. Mesela gecenin zifiri karanlığı içinde bize parlayarak güzel yüzünü gösteren bin yıllık bir yapıyı keyifle izlerken acaba bunu tasarlayanlar bir gün böyle bir şey olabileceğini hayal etmişler miydi diye kendime sorarım.

Sanat: Bir tiyatro oyununu, bir operayı, bir müzikali seyrederken ışığın bize sanatı nasıl daha muhteşem bir hale getirdiğini düşünmeden edemiyorum.

 

3. Mimari aydınlatma tasarımı sizce projeye bir değer katabilir mi?

Artık teknolojinin yardımıyla yapıların gece etkisini de konuşabiliyoruz. Şehrin siluetindeki yerlerini tartışıyoruz. Artık daha projelerin başlangıcında aydınlatma konularını konuşuyoruz.

 

4. Aydınlatma tasarımcısıyla çalışmış olduğunuz sürecin size mimar/yatırımcı/yönetici olarak ne kattığını düşünüyorsunuz?

Aydınlatma Tasarımcısı bize farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Yapının ifadesinin güçlendirilmesi ve güçlü taraflarının ortaya çıkarılmasında katkısı oluyor. Ayrıca tabi ki teknik ve ekonomik olarak da çözümler üretiyor.

Artık o ekibin bir parçası!