blog

ABDURRAHMAN ÇEKİM İLE DİYALOGTAYIZ

Aydınlatma Tasarımı konusunda, sektörün farklı disiplinlerinden konuklarımızla gerçekleştirdiğimiz  “Diyalog” röportajlarımızda bu ay, Baraka Mimarlık kurucu ortaklarından Mimar Abdurrahman Çekim’i ağırlıyoruz. 

 

2009 yılından bu yana faaliyetlerine devam ederek konut, otel, ofis, okul, lojistik merkezi gibi işlerde çok sayıda proje üretimi gerçekleştiren ve bunun yanı sıra, ulusal anlamda çeşitli yarışmalarda dereceler kazanan Baraka Mimarlık kurucularından Abdurrahman Çekim ile aydınlatma tasarımı üzerine konuştuk.

 

1. Hayatınızda, işinizde ya da evinizde ışık, yaşam tarzınızı nasıl etkiler?

Işığın mekandaki varlığı, kalitesi, gün içerisindeki devinimi kullanıcının günlük yaşantısını, eylemlerini belirleyen çok güçlü bir element.

 

2. Aydınlatma Tasarımı projenizde/yatırımınızda aşağıdakilerden hangisidir? Neden?

•             Bilim

•             Teknik

•             Sanat

Aydınlatma konusunun üç alanla birlikte işlediğini düşünüyorum. Güçlü bir hissiyat, estetik değer yaratmak ancak teknik bilginin iyi derecede kullanılması ile mümkün. Bu teknik bilgi de bilimsel yetkinlikteki arge çalışmaları, analizler ve malzeme geliştirmeleri ile sağlanabilir.

 

3. Mimari aydınlatma tasarımı sizce projeye bir değer katabilir mi?

İyi yapılmış bir aydınlatma tasarımı mekana değer katabilir hatta sembolik bir alana bile dönüştürebilir.

 

4. Aydınlatma tasarımcısıyla çalışmış olduğunuz sürecin size mimar/yatırımcı/yönetici olarak ne kattığını düşünüyorsunuz?

Farklı disiplinlerle birlikte proje geliştirmenin, herkes için öğretici ve değerli bir süreç olduğunu düşünüyorum.