portfolyo




AHIRKAPI HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ 2009

Yer, yıl:          İstanbul, 2009
İşveren:         Armada Otel
İş Kapsamı:   Etkinlik Aydınlatma Tasarımı ve Danışmanlığı

 

Doğa’nın her baharda “canlanışı”, dünyanın her yerinde yaşayan insan toplulukları tarafından, kendi kültürlerine uygun biçimlerde kutlanır. İnsanlar, kışın getirdiği karamsarlıktan kurtuldukları için sevinirken, her bahar yeniden canlanan doğaya umut bağlar, düşlerinin, dileklerinin gerçekleşmesi için kutlama yaparlar.

İstanbul Tarihi Yarımada’da Armada Otel'in 2000'li yıllara girerken başlattığı "Ahırkapı'da Hıdrellez Şenlikleri"   giderek gelenekselleşen bir yapı olmaktadır. İstanbul Valiliği, İ.B.B., İ.Turizm Atölyesi, Kültür A.Ş., Ahırkapı Derneği ve birçok üniversitenin desteği ile bu yıl 10.’su yapılan şenlik, artık bir toplu sivil etkinliğe dönüşmüş olup, her yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan akşam binlerce kişinin katıldığı bir şenlik olarak tekrarlanmaktadır. Yoğun kalabalık nedeni ile şenlik bu yıl ilk kez kullanılan ve çok daha ferah olan bir alanda; Ahırkapı Parkı’nda yapıldı.

Çeşitli firma ve kuruluşların desteklediği şölende ışık için profesyonel bir yardım alınarak, ilk kez bir mimari aydınlatma tasarımı ofisinin kontrolünde gerçekleşti. Nergiz Arifoğlu Lightstyle tarafından hazırlanan aydınlatma tasarımı projesinde ana amaç şenliğin ruhuna paralel baharın çoşkusunu yansıtmak idi.

Hıdrellez’i daha çoşkulu bir hale getirmek amacıyla parkın mevcut durumu incelenip, konsepte uygun mimari değer taşıyan yapılar belirlendi. Bu amaçla, parkın karşısında yer alan tarihi Bukaleon Sarayı’nın kalıntıları ve sur duvarı, şenlik alanına gelen ziyaretçileri karşılayacak şekilde görsel bir şölen alanı haline getirilmesi amaçlandı. Saray aynı zamanda silüetteki Sultan Ahmet Camii’sine alt kısımda fon yaparak gece ilk kez farklı görüntülere neden olmalıydı. Şölen alanının sınırlarını tanımlayan bir simge Radar Kulesi’de bu konseptin bir parçası olacaktı.

Hıdrellez’in tüm temalarını taşıyan bir şenlik için, eski Türk geleneklerinde yer alan;   

“Ateş” ateşten atlamak-kötülüklerden arınmak, “Su” bereket-bolluk-temizlik ana teması üzerinden hareket eden bir konsept belirlendi. Bunun için geniş bir yüzeye sahip ve deniz kenarında eski Bizans Sarayı ele alındı. 1000 yıllık tarihi geçmişe sahip Bukaleon Sarayı’nın varlığını vurgulamak amacıyla sur duvarı üzerinde yapının dışa açılan kısımlarına pencere nişleri, kemer ve girintiler-, ateş kırmızısı renkli filtreli projektörler yerleştirildi. Sur duvarının tamamı, geniş açılı projektörler yardımıyla mavi renge boyandı. Şenlik alanının başladığı noktayı vurgulamak amacıyla saray kalıntılarının hemen sonunda yer alan burç, geniş açılı projektörlerle kırmızı renge boyandı. İlerleyen saatlerde Hıdrellez’in müzikli çoşkusunun artmasıyla sur duvarının tamamında mor-yeşil-sarı renk geçişleri yapıldı. Böylece baharın gelişini kutlayan ve umutlarını tazaleyen binlerce insanın çoşkusu renk cümbüşü ile sur duvarlarına yansımış oldu.

Bukaleon Sarayı kalıntılarının önündeki parkta, Hıdrellez’in en önemli simgelerinden biri olan Dilek Ağacı oluşturuldu. M.S.G.S.Ü. öğrencilerinin emeğinde, renkli simli kumaşlar ile kaplanan ağaç, yansıtılan her renkteki ışıkta farklı dilekleri çevresine duyurdu. Farklı noktalardan Par lambalı spot atışları yapılarak kumaşlar üzerinde yanar döner bir görüntü oluşturuldu.

Ahırkapı Parkı’nın güneydoğu ucunda yer alan Radar Kulesi, parkın her noktasından görülebilen ve parkın yatayda gelişen yapısına tezat oluşturacak şekilde düşeyde yükselen bir yapıya sahip. “Şenlik meşalesi” konseptinden yola çıkarak uzaktan şenlik alanının yerini işaret eden bir simge olarak görünmesi amaçlandı. Bu amaçla kulenin gövdesi, mavi renkli projektörler kullanılarak aydınlatıldı. Kulenin üst kısmına, şenlik ateşini temsil etmesi düşünülerek kırmızı renkli ledli armatürler yerleştirildi.