portfolyo




BULVAR216

Yer, yıl:          Ataşehir, İstanbul 2013
İşveren:        Özak Holding
Mimari:         Tago Mimarlık
İş Kapsamı:  Cephe Aydınlatma Tasarımı ve Danışmanlığı

 

Mimari projesi Tago Architects tarafından tasarlanan, “Hayatı Sevme Yeri” mottosu ile pazarlanan Bulvar 216 Alışveriş, İş ve Yaşam Merkezi; 2014 yılında hizmete açıldı. Enerji korunumunun esas alındığı karma fonksiyonlu proje İstanbul’un LEED sertifikasına sahip önemli binalarındandır. Proje 2013 yılında Avrupa Gayrimenkul Ödüller kapsamında 5 dalda ödüle layık görülmüş, 2014 yılı Sign of the City Ödülleri kapsamında ‘En İyi Ofis’ dalındaki ödülün sahibi olmuştur. Anadolu Yakası’nın yeni projelerle birlikte gelişen, yüksek değere sahip semti Ataşehir’de yer alan Bulvar 216; mağazaların, kafelerin, sinema ve eğlence alanlarının yer aldığı 4 ticari, 4 ofis katından oluşan bir yaşam merkezidir. Anadolu Yakası’nın sosyal gereksinimlerini karşılama hedefiyle tasarlanan projede, pratik çözümlerle konforlu bir kullanıcı deneyimi yaşatmak istenmiş; proje, günlük hayatın dinamiklerine ayak uyduracak şekilde oluşturulmuştur.

Bulvar 216, kentin ortasında doğanın temsili anıtı misali alışılmışın dışında bir mimariye sahiptir. Tasarım sürecinde doğadan ilham alınmış, kumların, travertenlerin ve çöl rüzgarlarının yarattığı o eşsiz biçimleniş mimari projeye yansıtılmıştır. Yapının sade, yalın bir dilde; ancak dikkat çekici olması hedeflenmiştir. Aydınlatma tasarımında da bu form ve biçimleniş vurgulanmaya çalışılmıştır. Arazi kotlarının farklılaşması sonucu oluşan eğimler, her kottan giriş alınmasına ve yaya sirkülasyonunun kesilmeden devam etmesine olanak tanırken yapı, hiçbir ticari alanın durağanlaşmasına fırsat vermeyecek ve yaya hareketinden tüm birimlerin yararlanmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Kütleyle arazi arasında kurulan ilişki, aynı zamanda arazinin yanında bulunan park ve açık teraslar arasında da devam ettirilmiştir. Bu açık teraslar, kattan kata geri çekilerek daha ferah, doğrudan gün ışığı alan konforlu alanlara dönüştürülmüş, böylelikle yapıdaki iç-dış ilişkisi yeniden tanımlanmıştır.

Aydınlatma tasarım sürecinde projenin biçimlenişine uygun, kütlenin organik ve akışkan formunu ortaya çıkaracak şekilde aydınlatılması hedeflenmiştir. Projelendirme aşamasında cephe firması ve mimari ofisle birlikte çalışılarak prekast yüzeylerde çeşitli detaylar oluşturulmaya çalışılmış; fakat malzemenin kırılgan yapısı detay oluşturmaya elverişli olmadığı için prekast yüzeyler gizli ışık detayı ile aydınlatılamamıştır. Kütle formunu ortaya çıkarmak için saçak bitiş hizasına paralel bir kanal oluşturulup, bu kanal içinde lineer flexible led ürünler kullanılmıştır. Kanal içinde kesintisiz devam eden ışık, kütle formunu ortaya çıkarmıştır. Teraslarda led ışık kaynaklı armatürler kullanılarak genel aydınlatma sağlanmış, taşınabilir armatürler ile oturma grupların aydınlatması desteklenmiştir.

Peyzaj aydınlatmasında ağaç ve bitki aydınlatmaları dışında kullanılan bütün armatürler üst yarı uzaya ışık kaçırmayacak nitelikte seçilmiştir. Arazi sınırı dışına ışık kaçışını engellemek için asimetrik lensli armatürlerin kullanımı tercih edilmiştir. Cephe, peyzaj ve genel alanların aydınlatmasında kullanılan armatürlerin tamamı led ışık kaynaklıdır. Otomasyon sistemi kullanımıyla enerji verimliliği arttırılmıştır. Doğal havalandırma ve gün ışığının daha fazla kullanımına yönelik detaylarla şekillenmiş proje LEED sertifikasına sahiptir. Bisiklet kullananlara yönelik imkanlar, atık su yönetimi gibi uygulamalarla bina sürdürülebilir nitelikte tasarlanmıştır.

Günlük ihtiyaçların hızlı ve pratik bir şekilde çözümlenmesi için oluşturulan tasarımı ile alışveriş, iş ve yaşam merkezi Bulvar 216, şehir hayatında sunduğu geniş ve dinamik yaşam noktaları ile ziyaretçilerini bekliyor.