blog

FERKO SIGNITURE

Mimari projesi dünyaca ünlü mimar Sir Norman Foster tarafından tasarlanan, uygulama projesi kr2b Architecture, iç mekan tasarım ve uygulama projesi ise Autoban tarafından çalışılan Ferko Signature ofis projesi, 2018 yılında hizmet vermeye başladı.

Ferko Signature, İstanbul’un en önemli ve iş yaşamının en yoğun olduğu bölgesinde, Levent’te yer almaktadır. Merkezi konumu, mimari tasarımı ve yeni nesil ofis konseptine uygun inşa edilen yapısı ile bölgenin yükselen değeri olarak dikkat çeken yapı; toplamda 50 bin metrekare kiralanabilir brüt alana sahip ofis bloğu, 30 katlı kule ve iki binayı birbirine bağlayan bir kent bahçesinden oluşmaktadır. Ofis hayatının “lüks” kavramı ile buluştuğu proje, klasik iş ortamı anlayışından farklı olarak çalışanların konforunu ve dolayısı ile iş verimini arttırmak, farklı ihtiyaçları karşılayabilmek amacıyla yüksek donanımla tasarlanmıştır. Binada bulunan bütün mekanlar; lounge, yeme&içme alanları, çeşitli toplantı odaları, etkinlik alanları, uyku odası, co-working ve hazır ofis bu anlayışla inşa edilmiştir.

Sanatla iç içe bir ofis yaşamı sunmak üzere kurgulanan Ferko Signature'ın ana girişinde dünyaca ünlü heykel sanatçısı Tony Cragg'in Türkiye'deki en büyük heykeli 'Must Be' sergilenmektedir. Binanın lobisi medya sanatçısı Refik Anadol'un Ferko Signature için tasarladığı ve Türkiye'nin ilk veri resmi olma özelliğine sahip ‘Wind of İstanbul’ adlı çalışmasına ev sahipliği yapmaktadır.

Proje tasarım sürecinde otel konforu ve sıcaklığında bir ofis ortamı oluşturma fikrinden yola çıkılmıştır. Bu anlayışla tasarlanan binanın iç mekan planlamasında hem fonksiyon hem de iç mimarisiyle sıcak, şık, konforlu ve zamansız mekanlar kurgulanmıştır. Bu yaklaşım malzeme seçimlerine de yansımış, ahşap ve mermer gibi doğal malzemelerin kullanımı tercih edilmiştir. Binanın iç aydınlatma tasarımında da iç mekanda kurgulanan sakinlik ve konfor hissi aydınlatma ile desteklenmiş, ışığın etkisiyle sıcak bir atmosfere dönüştürülmüştür. Kullanılan armatürlerin tipi mekanın fonksiyon ve ihtiyaçlarına göre belirlenmiştir. Işık kaynağı seçimi, ışık renk sıcaklığı, açısı, yüzeylerdeki ışık etkisiyle malzeme, doku ve renksel özelliklerin öne çıkartılarak istenilen atmosferin oluşturulması amaçlanmıştır.

Binanın cephesinde güneş kırıcı elemanlar bulunmaktadır. Cephe danışmanı Priedemann ile çalışılarak bu elemanlara aydınlatma armatürü entegre edilebilecek şekilde detay geliştirilmiş ve güneş kırıcılar yeniden tasarlanmıştır. Oluşturulan detayda dış ortam koşullarına dayanıklı, monochrome flexible led armatürler kullanılmıştır. Cephe aydınlatmasını ve dış görünümü etkilememek adına kiralama alanlarında aydınlatma konusunda çeşitli kararlar alınmıştır. Kule ve yatay blokta kiralanabilir alanların tavanında 1,5m lik bir bant oluşturulmuştur ve her katta bu bantta aynı armatür yerleşimi yapılmıştır. Yönetim planına dahil edilen bir karar da her ofiste aynı renk sıcaklığında armatür kullanılmasıdır. Ortak bir renk sıcaklığı belirleyerek binanın cephesinin düzenli ve uyumlu görünmesi amaçlanmıştır.

Peyzaj aydınlatmasında bina giriş alanları, araç yolu, yaya yolları ve park alanları genel aydınlatması yapılmıştır. Binayı çevreleyen yeşil bantta değişik bitki ve ağaç türleri uygun armatürler ile aydınlatılmıştır. Ana girişte bulunan havuzda Tony Cragg’in ‘Must Be’ isimli anıtsal heykeli yer almaktadır. Heykel, altındaki bazanın köşelerine yerleştirilen dar açılı spotlar ile aydınlatılmış, bronz yüzeyinde parıltılı etkiler oluşturulmuştur. İki binayı birbirine bağlayan yatay ofis bloğunun çatısı kent bahçesi olarak kullanılmaktadır. Ağaç ve bitkilerle oluşturulmuş yeşil bantla çevrelenen kent bahçesi, keyifli bir oturma ve dinlenme alanı olarak tasarlanmıştır. Oturma alanları, saksı ve bank gibi peyzaj elemanlarına uygun aydınlatma detayı oluşturulmuştur. Bitki ve ağaç tipleri aydınlatılmış, belirli aralıklar ile bollardlar kullanılarak mekan genel aydınlatması sağlanmıştır.

Ferko Signature, konumu ve özenle tasarlanmış ofis katları ile modern ofis hayali kuran markaları Büyükdere Caddesi’nde bekliyor.

 

Projenin diğer fotoğraflarını incelemek için Portfolyo sayfamıza bakabilirsiniz.

http://na-lightstyle.com/Portfolyo/177