blog

DIVAN KURUÇEŞME

Divan Grubuna ait bir etkinlik alanı olan ve Boğazın kıyısında Kuruçeşme’de yer alan, mimari tasarımı GAD Mimarlık ve Metex I Sinan Kafadar iş birliğinde gerçekleştirilen, peyzaj tasarımı DS Mimarlığa ait olan projede 2008 yılında başlayan tasarım süreci, 2012 yılında inşaatın başlaması ile devam etti. Kıyı şeridi yapı yönetmelikleri ve restorasyon çalışmaları nedeniyle ağır ilerleyen proje sürecinde NA LightSytle, 2019 yılında aydınlatma tasarımcısı olarak projeye dahil oldu.

Etkinlik, düğün ve toplantı alanı olarak kullanılan projenin aydınlatma tasarımında öncelik, tarihi ve çağdaş mimarinin uyumlu ve girift bir şekilde, hamam kalıntıları üzerine inşa edilen dalga formlu strüktür çatının, eğimli araziye oturmuş alanın tarihi istinat duvarları ve teras bahçelerinin genel İstanbul silüeti ve insan ölçeğinde çevre ile uyumlu olmasıydı. Cephelerde sıcak beyaz ışık renklerinin tercih edilmesinin yanında, yapının genel doku ve renklerini etkilemeyecek şekilde oraya özgü, özel seçilen ve RGBW ile elde edilebilen ışık renkleri de kullanıldı. Çok fonksiyonlu salon, toplantı alanı fuaye ve karşılama gibi kapalı mekanlarda işleve yönelik bir aydınlatma tasarımı ve ışık senaryoları oluşturulmasının yanında, tarihi duvarların ve yeni yapılan farklı dokudaki zemin birleşimlerinin birbirinden ışıkla kopması sağlanarak mimari farklılıklar vurgulandı.

2022 yılı itibariyle inşaası tamamlanan ve hizmet vermeye başlayan Divan Kuruçeşme projesi, kent karakterine uygun, boğazın gece silüetinin ve renginin bir parçası olmaya devam ediyor.